Počasí v ČR
Praha
Brno
Ostrava
Kalendář akcí 04/2024
PředchozíDalší
Po
Út
St
Čt
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
REKLAMA
Vaše produkty na SkyFly?
V této rubrice se nachází seznam leteckých nehod a incidentů, které se udály né jen na území ČR. Jedná se o nejstarší a nejrozsáhlejší databázi nehod, která vznikla na tomto webu od roku 1999. Nejedná se ale rozhodně o žádnou Černou kroniku ani jakési morbidní senzace. Zažili jste nějakou nepříjemnou nehodu? Rádi ji zveřejníme do 2 pracovních dnů (samotřejmě zdarma).
VYHLEDÁVACÍ FORMULÁŘ
Zajímavosti na SkyFly - 3/2022
Pilotní výcvik – Nouzová přistání II.
Přelety - vaše příběhy z létání
Letecká nehoda ❯ Paragliding
Autor nehody: Lezsek | Název nehody: TREND II na Javorovém
19.11.2002

Je hezký a slunečný den, jen ten vítr je o něco silnější. Od kurzu to mám přesně rok a lítat se snažím co nejčastěji. Jelikož si už věřím, tak vytahuji TRENDA II a šlapu na Javorový. Dva týdny nešlo lítat, tak se nás tam pár sešlo s abstinenčními příznaky a jdeme na to. Hned po startu stoupáme 100m nad kopec a užíváme si svahování.

Po hodině vítr zesiluje a my visíme před kopcem vedle sebe jak kachny na střelnici. Po další hodině se už začínám nudit a napadají mě samé blbosti, jak si okořenit létání. Sleduji poštolku jak pode mnou dělá akrobacií a pak vedle mě stoupá a letí směrem ke kopci. Měl jsem poměrně dost prostoru ke kopci, tak mě nenapadlo nic chytřejšího, než letět za ní. Udělal jsem prudký obrat doleva. Během toho obratu jsem sice vystoupal o pár metrů, ale skončil jsem těsně před kopcem. A teï to začalo. Poštolka udělala looping, zamávala mi křídly a zmizela po svahu pryč. Visím na místě těsně před svahem a koukám, kam ten pták zmizel. Najednou přišel pořádný poryv větru, padák smýklo prudce dozadu a dolů. Přeletěl jsem nad padákem a jak jsem padal za ním dolů a za kopec, koukám že je zle. Houpání padáku jsem krásně srovnal, ale měl jsem 4m klesák, tak pádím na východ mimo kopec. Na úrovní hřebenu to přišlo. Předvedl jsem všechny figury a padák měl všechny tvary včetně karafiátu. Naštěstí má Javorový na jihovýchodní straně prudší svah tak jsem padal pořád pár metrů vedle stromů. Poprvé v životě jsem tak makal rukama. Vyhazovat záložku při těch figurách nad stromy nemělo žádný smysl. Stejně jsem neměl žádnou ruku volnou. Padák se dofouknul těsně nad zemí nad loukou za hospodou „U Liberdy“ a přistál jsem jak profík. Pozorovalo mě u hospody půl obce a musel jsem si vyslechnout, že ti mladí dneska místo pořádné práce jen hledají způsob, jak se nejrychleji zabít.

Vítr se odpoledne uklidnil. Pozoroval jsem ze zahrady před domkem jak si tam nad kopcem krásně lítají, ale mě se na kopec ten den už nějak nechtělo. A ponaučení - hlídám si víc kopec a sílu větru a vím, že nám v kurzu asi fakt nekecali. Má to i dobré stránky - od té doby cvičím nad přistávačkou wingovery a spirály.

Sdílej nehodu:
Kontakt
SkyFly, Czech Republic
Web: www.skyfly.cz
Slety a srazy - nejbližší termíny akcí
CZ
| 27.04.2024 - Den ve vzduchu 2024
CZ
| 03.05.2024 - Mostecký pohár 2024
CZ
Seznamka - pro všechny, kteří někoho hledají
srdce
srdce
srdce
Vaše názory jsou pro nás důležité! Pokud máte nápady, připomínky či zlepšující tipy, rádi je vyslyšíme. Naše adresa: skyfly@skyfly.cz
Průnik do třetí, vzdušné dimenze převyšuje veškeré ostatní mátožně šedivé lidské klopýtání, které je s touto bohulibou činností hrubě nesrovnatelné. |
| © 1998-2024 SkyFly